Aukioloajat:

Ti-Pe11.00-22.30
La14.00-22.30
Ma & SuSuljettu
Poikkeusaukiolot:
6.12.2024suljettu
24.-26.12.2024suljettu
1.1.2025suljettu

Ota yhteyttä:

Varaa pöytä

Tour de Amande – Partie 3

7.11.2024 | Maakuntamatka, Teemamenu, Uutinen

 Bourgogne eli Burgundi

Amandessa Ranskan ruoka- ja juomakulttuuri on kantava teema ja kaiken perusta, joten on sanomattakin selvää, että sen esitteleminen myös syvemmin on asia, jonka ilomielin haluamme asiakkaillemme tarjota. Tulevan vuoden aikana esittelemme laajemmin Ranskan eri viinialueiden ruokia sekä myös tietenkin jaloja juomia, joten tervetuloa matkalle kanssamme!

Kolmantena on vuorossa yksi tunnetuimmista alueista, Bourgogne eli Burgundi. Koska kyseinen alue on niin monipuolinen ja tunnettu, esittelemme sitä niin marras- kuin joulukuussakin. Burgundin alue sijaitsee Keski-Ranskassa, Jura-vuoriston länsipuolella ja Loire-joen itäpuolella. Merkittävin alueen kaupungeista on Dijon.

Viinintuotannon suhteen alue on yksi Ranskan merkittävimmistä ja tunnetuimmista alueista, joka jakautuu useaan (84) pienempään apellaatioon, joissa on omat sääntönsä ja tapansa tehdä viiniä. Tuotannosta n. 59% on valkoviiniä, 34% punaviiniä ja loput 7% kuohuvaa. Tärkeimmät viljeltävät lajikkeet ovat Chardonnay ja Pinot Noir, mutta myös Aligotea, Pinot Blancia ja Gamayta viljellään. Alueelta löytyy myös maailman pienin apellaatio (kooltaan vain 0,85 hehtaaria), joka saattaa kuitenkin olla yksi tunnetuimmista, AOC Grand Cru Romanée.

Ruokakulttuurissa alue hakee tarjonnaltaan vertaistaan. Moni asia ranskalaisessa ruoanlaitossa pohjautuu Burgundin tuotteisiin, kuten vaikkapa sinappi tai etanat. Erittäin tyypillinen tapa valmistaa ruokaa Burgundissa on hauduttaa raaka-aineita paikallisessa viinissä. Kukkoa viinissä, punaviinipäärynät, burgundinpata tai kananmunia punaviinissä, reseptejä on monia ja toinen toistaan herkullisempia.

Amanden ruokalistalla on marras-joulukuussa tarjolla alkuruoaksi esimerkiksi uppomunaa punaviinikastikkeella eli oeufs en meurette sekä ranskalaista sipulikeittoa, pääruoaksi mm. kukkoa viinissä sekä rypäleillä täytettyä viiriäistä ja jälkiruokapuolella tietenkin punaviinipäärynää. Tervetuloa maistamaan Burgundin herkkuja Amandeen!